Tivoli-tur endte i ambulancen

Susanne Klinge Kristensen har lært førstehjælp på jobbet. Det reddede hendes bonusfars liv
Ingen omkring ham havde vel tænkt, at det var så alvorligt, da Børge Mosegaard begyndte at puste på vej hjem fra stationen i Herlev St. Bededag for to år siden. Han og konen Grete havde været i Tivoli sammen med Gretes datter Susanne, svigersønnen Kim og deres to drenge.

- Drengene var lidt trætte, så de gik i forvejen med mormor. Min mand og jeg gik sammen med Børge. Han sagde, at han ikke kunne gå så hurtigt fordi, han var forpustet. Han fortalte også, at han på det seneste havde haft lidt svært ved at klare havearbejdet som han plejede, og vi snakkede om, at han skulle se at få ringet til lægen.

Da alle var kommet hjem til Susanne og Kim Kristensen, bød svigersønnen på en øl.
- Min bonusfar sagde, at han trængte til at sidde ned først. Pludseligt mistede han bevidstheden, han så nærmest ud som om, han havde krampe. Vi lagde ham ned på gulvet og ringede 112. Da jeg kom ind i stuen igen, kunne jeg mærke, at hjertet ikke slog. Jeg begyndte med det samme at give hjertemassage, fortæller Susanne Klinge Kristensen, der har lært hjerteredning på sin arbejdsplads i Herlev Kommune.

Fire hjertestop
De bedste resultater, når man skal genoplive en person med hjertestop, opnår man som regel, hvis man veksler mellem hjertemassage og kunstigt åndedræt, såkaldte indblæsninger. Det sidste blev der ikke brug for hjemme i stuen hos Susanne Klinge Kristensen.
- Han begyndte af sig selv at hive luft ind, da jeg havde givet ham hjertemassage. Vi lagde ham i aflåst sideleje, men så holdt hjertet igen op med at slå, og jeg måtte i gang igen med hjertemassage men havde ikke kræfter nok, så jeg bad min mand Kim om at tage over. Kim har aldrig lært førstehjælp, så jeg instruerede ham. Fire gange lagde vi ham i aflåst sideleje, og hver gang holdt hjertet op med at slå. Den sidste gang var lige på det tidspunkt, da ambulancefolkene kom løbende ind i stuen og tog over.

Fik et år mere at leve i
Ambulancen kørte til Herlev sygehus, og dagen efter blev Børge Mosegaard overført til Gentofte Sygehus, hvor han fik lavet en tredobbelt bypass-operation. Allerede dagen efter, da han var kommet til Gentofte, fortalte han, at han kunne huske alt frem til det tidspunkt, han havde sat sig i stolen. Genoplivningsforsøgene og de ord, han havde vekslet med familien på båren på vej ud i ambulancen, kunne han ikke huske.

Susanne Klinge Kristensen vil til gengæld sent glemme St. Bededagsaften 2009.
- Det var en ud-af-kroppen-oplevelse. Mens det stod på, handlede jeg bare. Der var nogle mekanismer, som jeg havde lært på førstehjælpskurset, som bare gik i gang. Jeg brød først sammen, da min mor og jeg ankom til hjerteafdelingen på Herlev hospital sammen med Børge, hvor en kærlig natsygeplejerske viste omsorg for mig og lyttede på, at jeg fortalte om min oplevelse, fortæller hun.

Trods bypassoperationen døde Børge sidste sommer den 18. juli 2010 af et nyt hjertestop.
- Min mand og jeg var med til at give ham lidt over et år ekstra at leve i, og det er jeg glad for, siger Susanne Klinge Kristensen.